Blog

Citromsav a háztartásban

Fehér, kristályos és az ecet helyett használható, mi az? Sokan csak szörpkészítéshez használják a sokoldalú citromsavat, pedig a háztartásban több helyen is hasznos társunk. Hogyan használhatjuk öblítő helyett, vízkőoldáshoz, vécétisztításhoz vagy hajmosáshoz?

 

A citromsav – bár neve mást sugall – leggyakrabban kukoricakeményítőből (ez nagy mennyiségben olcsón előállítható), kukoricacsíra-likőrből (ez ipari melléktermék), melaszból (ez is ipari melléktermék), vagy más, nagy cukortartalmú, olcsó növényi anyagból állítják elő. A természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben, a citromlé például 5-8%-a citromsav.

 

100% természetes anyag, ugyanaz a vegyület, mint a citrusból kivonatolt. Nincs káros mellékhatása, és a WHO is ajánlja a fogyasztását.

 

A szódabikarbónához hasonlóan étkezésre és takarításra egyaránt használható. Az ecetnél gyengédebb, de mégis hatékony sav. A citromsav anhidrát (vagyis a vizet nem tartalmazó kristály) vízben oldva válik használhatóvá. Mivel szilárd halmazállapotú, az ecettel ellentétben könnyebben felvihető nehezen takaríthatón felületekre és belekeverhető szilárd tisztítószerekbe, készíthető belőle mosogatógép-tabletta és fürdőbomba.

 

Előnye, hogy bár a vízben oldott citromsav sem szagtalan, az is bátran próbálkozhat vele, aki nehezen bírja az ecet szagát.

 

A citromsav gyengédebb sav az ecetnél, kávéfőzők gyártói gyakran kimondottan tiltják a készülék ecetes vízkőtlenítését, a citromsavat ajánlják helyette. Ennek az az oka, hogy a citromsav porítja a vízkövet, míg az ecet gyakran nagyobb tömböket választ le, ami eltömítheti a kávéfőzőt. Emellett az ecet kimarhat olyan felületeket, amelyekre a citromsav veszélytelen.

 

Gépi mosáshoz, öblítő helyett: Aki nem kedveli az ecet szagát, de nem szívesen használna tovább bolti öblítőt, az kipróbálhatja citromsavas vízzel.

 

Egy kisebb edénybe tegyünk 1-2 teáskanál citromsavat, majd engedjük fel a csapból langyos vagy meleg vízzel – ebben gyorsabban feloldódik, mint hideg vízben. Kicsit kavarjuk meg, amíg feloldódnak a kristályok, majd töltsük az öblítős rekeszbe. Igény szerint adhatunk hozzá illóolajat vagy mosóparfümöt.

 

Mosogatógép öblítős rekeszébe: 1-2 evőkanál citromsavat oldj fel annyi meleg vízben, amennyi a mosogatógép öblítős rekeszébe fér. Szükség esetén emelheted a citromsav mennyiségét.

 

Gép mosogatószerhez adva: Ha 1-2 teáskanál citromsavat teszel a mosogatószer mellé, az segíthet a poharak opálosodása ellen. Készíthetsz házi keveréket is, egy recept-lehetőség 4 egység mosószóda, 2 egység konyhasó, 2 egység szódabikarbóna, 1 egység citromsav, 1 egység folttisztító só keverékéből. Ha valami miatt nem ideális, kísérletképpen növelheted a citromsav vagy a mosószóda arányát.

 

Folttisztító só (más néven oxigénes fehérítő, nátrium-perkarbonát) hatásfokának beindítására: Ha a folttisztító sót nem hosszú áztatáshoz, és nem is 50 foknál magasabb hőfokú mosáshoz használod, előhívhatod a hatását egy kis citromsavval. 40 fokon a végzett fehér mosáshoz 1 evőkanál folttisztító só mellé 1 teáskanál citromsav segít elindítani a folyamatokat.

 

Mosógép vízkőtlenítéséhez: Tegyél 2-3 evőkanál citromsavat az üres dobba, és ruhák nélkül indíts el egy 40°C-os rövid programot.

 

Általános vízkőoldáshoz, takarításhoz – a száraz módszer: Vízkőoldáshoz vizezd meg, majd szórd be a felületet citromsavval, ezután szükség szerint súrold.

 

Általános vízkőoldáshoz, takarításhoz – házi keverék spray: 1-2 teáskanálnyi citromsavat tegyünk egy 100 ml-es szórófejes flakonba, majd töltsük fel meleg vízzel, és rázzuk fel. Ha felolvadt a citromsav, kezdhetjük a fújkálást a megtisztítani kívánt felületre. Nagyobb flakon esetén arányosan növeljük a citromsav mennyiségét. Ezt a keveréket maximum 1-2 hétig érdemes tárolni, ezért jobb inkább akkora mennyiséget bekeverni, ami épp akkor szükséges. A keverékkel tisztíthatsz csempét, konyhapultot, vagy akár ablakot is.

 

Vízforraló tisztításához: Elvízkövesedett vízforralóba tegyél literenként 1-3 evőkanál citromsavat, majd hagyd állni. Szükség esetén forralással gyorsíthatod a folyamatot!

 

Kávéfőző tisztítása citromsavval: A kávéfőző vizes rekeszébe tegyél vizet és citromsavat a szerelő ajánlása szerint, vagy literenként 1 evőkanállal, majd „főzd le”, és közben szellőztess.

 

Vízkőoldó gél függőleges, extrán vízköves felületekre: Gél állagú vízkőoldót is készíthetsz a citromsavból, pl. Solagum (vagy Xantán) természetes gélképző és víz hozzáadásával.

 

WC-tisztításhoz: Mivel a citromsav szilárd, jól jöhet a lapos aljú, német típusú WC-kagyló vízkőmentesítésekor. Szórjuk körbe a vízkő-karimát a kagyló alján, majd hagyjuk hatni. Pár óra múlva sikáljuk át a kefével. Ezután jöhet a szódabikarbónás sikálás. A szódabikarbónát önthetjük a citromsavas vízhez, ekkor erős pezsgés jön létre, amelynek során szén-dioxid termelődik, és további szennyeződések válhatnak le a csészéről.

 

Befőzéshez: A citromsav segít a nem savas alapanyagokat – pl. édes gyümölcsök – tartósítani, hatása miatt a pici citromsavval kevert vízbe tett almaszeletek nem barnulnak meg, és befőtteinknek ad egy kellemes, savanykás ízt.

 

A befőttekben, szörpökben azért is hasznos, mert segít megelőzni a botulizmust, amely egy ritka, de nagyon veszélyes betegség, amit a rosszul eltett befőtt okozhat.

 

Hajmosáshoz: A samponszappant használók többségének szüksége van ecetes, citromleves, vagy citromsavas vízzel történő öblítésre, hogy a szappan lúgosságát ellensúlyozzák (N.b.: a samponszappan nem egyenlő a szilárd samponnal, az utóbbihoz nem szükséges utólagos öblítés). Hajhossztól függően a mennyiség duplázható.

 

Fürdőbombához: Többféle arányban keverhetjük ki a házi fürdőbomba alapanyagait. A citromsav és a szódabikarbóna eredményezi a habzó hatást – a WC-tisztításnál leírt módon. A kukoricakeményítő segít a megfelelő állag kialakításában, ehhez jöhet még konyhasó, virágszirmok, növényi olajok, vajak, illóolaj… a listának csak a képzelet szab határt!

 

Mire ügyelj?

 

A citromsavat – ellenőrzött körülmények között, zárt tartályban – feketepenész-gombák állítják elő. Ebből következik, hogy

 

ha nedves, párás, rosszul szellőző helyen használjuk, például nagyon rossz szellőzésű fürdőszobában, a citromsav egy idő után elkezdhet penészedni.

 

Ugyanez történik, ha párás fürdőszobában a mosógép adagoló tartályát mindig csukva tartjuk. Ilyenkor a citromsav ecetre cserélése szinte azonnal megoldja a penészedés problémáját. Ha tudjuk, hogy ilyen a fürdőszobánk, érdemesebb a kezdetektől ecetet használnunk.

 

Ugyanígy problémás lehet a mosogató melletti csepegtető-tálca is: amennyiben naponta többször mosogatunk, és nem igazán tud kiszáradni, érdemesebb ecettel vízkőteleníteni. A citromsav vizes oldata is könnyen penészedik. A bekevert citromsavas vizet ne tároljuk sokáig, 1 héten belül használjuk fel. Kristályos állapotban, száraz helyen korlátlan ideig eláll.

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Ajánlott Termékek!