Blog

Ecet a háztartásban

Univerzális szerként tarthatjuk számon otthonunkban ezt a szúrós szagú folyadékot, mely nem csupán néhány étel nélkülözhetetlen hozzávalója. Ha környezetbarát és takarékos módon szeretnénk tisztán tartani a lakást, mindenképpen jusson eszünkbe a használata. És még mi mindenre jó! Az ecetsav, más néven etánsav, egy szerves vegyület. Otthon leggyakrabban vízkőoldásra használják, az élelmiszeripar pedig savanyúság szabályozóként, és E260-nal jelöli. Ám e kettőn kívül van még egy sor terület, ahol hasznát vehetjük.

 

Mint altató

Akinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept pofonegyszerű: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat.

 

Mint szagtalanító

Legyen szó a cigaretta, a fokhagyma, a hal és egyéb intenzív szagokról, a helyiségbe egy csészényi ecetet kell elhelyezni, és pár óra leforgása alatt semlegesíti a kellemetlen illatanyagokat. Az intenzív szagokat a kezekről is eltünteti. Aki például nem szereti, hogy hagyma- vagy halszagú marad keze, mártsa az ujjait ecetbe és máris megszabadulhat a kellemetlen szagoktól.

 

Mint folttisztító

Makacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet. Egy tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló, sőt, a bőr színét is felfrissíti. Ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor.

 

Mint mosószer

Az utolsó öblítéskor érdemes egy kis ecetet a mosógépbe adagolni, amitől a színes textíliák színei felfrissülnek. Az ecet öblítő helyett is tökéletes, hiszen az öblítő nem csak illatosít, de úgy varázsolja a ruhákat puhává, hogy megakadályozza a vízkőlerakódásokat. Makacs foltok, szennyeződések esetén már érdemes a textíliát mosás előtt ecetbe mártani.

 

Mint tartósító

A kenyeres dobozt érdemes hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal áttörölni, így a pékáruk tovább frissek maradnak, lassabban penészednek.

 

Mint szőnyegtisztító

Az ecetes víz – 2 rész víz, 1 rész ecet - nemcsak a makacs foltokat távolítja el a szőnyegből, hanem a poratkák ellen is hatékony és még a molylepkéket is távol tartja. A szőnyeg színét pedig felfrissíti.

 

Mint általános tisztítószer

Minden, amit ecetes vízzel törlünk át, baktérium mentes lesz. Elsősorban az élelmiszerekkel érintkező felületeket érdemes inkább ecettel, mint kemikáliákkal tisztítani. Hasznos a hűtőszekrény tisztításához, a mosogatógépet és valamennyi konyhai háztartási berendezést kezelhetjük vele. Nemcsak csírátlanít, de a makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja, és foltokat sem hagy maga után. Ablakok, tükrök, akvárium, szemüveg, kristály tárgyak tisztításához különösen ajánlott. A megbarnult, megsárgult kávés- és teáskannákat szintén ecettel kell átsúrolni és az edények olyanok lesznek, mint újkorukban.

 

Mint vízkőoldó és penészölő

A gőzvasaló és vízforraló, a kávéfőző a mosógép belső tisztítását és vízkőtlenítését is nyugodtan rábízhatjuk az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban, majd tiszta vízzel elindítani a gépeket. A konyha mellett a fürdőszobában – a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsában, a vécécsészében, a fogmosó pohárban – is felveszi a kesztyűt a vízkő és a fekete penész ellen.

 

Forrás: otthon.hu

Ajánlott Termékek!