Blog

Hogyan vegyszerezzük medencénket?

A fürdőzés a nyár egyik legnépszerűbb szabadidős elfoglaltsága, hiszen a vizet mindenki szereti. Van aki csak távolról figyeli, a csajok féltik a hajukat, meg a napszemcsit, nehogy vízköves legyen, a fiúk meg olyan bombát veretnek bele, hogy a keletkező cunami elárasztja még a szomszéd Mari néni veteményesét is. Na de a felhőtlen lángosozások meg szaltók között valakinek nagy felelőssége van!

Igen, te vagy az, Kedves Apuka!

Neked nem csak a flekkenek forgatásával járó gigantikus stresszt kell vállaidra venned, hanem bizony az algákkal is veszedelmes csatákat kell vívnod, hogy a porontyok minden nap biztonságban, kellemes körülmények között ejtőzhessenek a hűs, tiszta vízben. Na de hogyan fogjon ennek valaki, aki még klórt csak hetedikes kémia órán látott, és viccesnek találta, hogy pont olyan színű, mint a szellentés a mesékben?

Van egy jó hírünk! Több, mint 30 éves tapasztalatunk van benne, elmondjuk mit hogy kell, aztán csukott szemmel is menni fog.
Kezdjük az alapoknál. A medence - mivelhogy többnyire napos helyre kerül az udvarban - egy csomó organizmus egyik kedvenc helye lesz egész nyáron. Igen, sajnos osztozkodni kényszerül velük, aki nem vegyszerezi megfelelően a vizet. Jó pár organizmus nagyon szereti a vizet: kisebbek is, nagyobbak is. A nagyobbakkal könnyű elbánni; a darazsakat lecsapkodjuk, vagy elszaladunk, az ékszerteknőst meg kihalásszuk és visszarakjuk a gyermek akváriumába. A medence legnagyobb ellenségei mégsem ezek, hanem az apró ellenségek: a gombák, az algák és a baktériumok.

Minden esetben az egyik legjobb kiindulási alap, ha beállítjuk a megfelelő Ph értéket, mert ami nekik barátságtalan, nekünk nem feltétlenül. Az ideális érték 7,2 és 7,6 között mozog, igyekezzünk mindig ebben a tartományban tartani a kémhatást. Ehhez ajánljuk Ph Mínusz termékünket és mindenképpen érdemes egy Ph mérő szettet beszerezni.

A medencék egyik legnagyobb ellensége az alga. Megfelelő Ph érték mellett lassíthatjuk a szaporodásukat, de előbb-utóbb mindig megjelennek a vízben. A medence falára tapadva kisebb telepeket hoznak létre eleinte, majd az idő múlásával a vizet is zöld színűre festik.

Az algák és egyéb mikroorganizmusok leghatásosabb ellenszere a klór és az algaölő szer. A mérték nagyon fontos; a szintentartáshoz elegendő, ha a víz szabadklór tartalma 0,6-1,00 mg/liter között mozog, ez a mennyiség már elegendő az alga kialakulásának megakadályozásához, de az első feltöltésnél érdemes magasabb koncentrációt, a fent említett mennyiség legalább kétszeresét beadagolni. Amíg a klórtartalom le nem csökken az ideális mennyiségre, a fürdőzés nem ajánlott, ugyanis könnyen szem- és bőrirritációt okozhat. A klór tablettás formában csak szkimmerbe kerülhet, granulátum formátumban pedig oldjuk fel, és öntsük a vízbe!

Mit tegyen Apa, ha véletlen elfelejti a vizet fertőtleníteni - egész héten a konyhaszekrény ajtó szerelése miatt, természetesen - és elszabadul a zöld pokol? Semmi pánik, a helyzet kezelhető marad akkor is. A megoldás neve a Klórsokk. Szélsőséges esetekben extra mennyiségű klór adagolásával megmenthető a helyzet, emellé pedig tegyünk algaölő szert és pelyhesítőt is. Ilyenkor érdemes a szabadklór szintet 8-10 mg/liter környékére megemelni, ám amíg le nem csökken a normál mértékre kifejezetten ellenjavalt a fürdőzés, ugyanis ez a mennyiség már garantáltan bőr- és szemirritációt okoz.

A Ph- és a klórszint rendszeres méréséhez javasoljuk klórszint mérő műszert. (vagy vegyünk egy nagy fém kanalat és ha alapos keverés után nem oldódik fel a kanál feje, belemászhatunk! - csak viccelünk)

A víztisztaság növelése érdekében érdemes pelyhesítőt használnunk, ugyanis az algát és egyéb mikroorganizmusokat nem elég csak kifertőtleníteni a vízből. A medencék szürőberendezése általában nem elég finom ahhoz, hogy a mikroméretű testeket kiszűrje, ezért pelyhesítő adagolásával tudjuk őket akkor méretűre duzzasztani, hogy azok már fennakadhassanak a szűrőben. Mivel az algaölőhöz hasonlóan a pelyhesítő is általában folyékony formában kapható, így elég csak a vízbe önteni az előírtaknak
megfelelően.

Röviden-tömören ennyit kell tudnod, most pedig nyomás csobbanni!